[O1] Stuki hm co to może być ????

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hubert78
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1576

ja dzis odpadam bo mam do dentysty na 19
  • 20omega
    Ambiente
    • 2006
    • 105

Witam szukałem w szukajce ale nie znalazłem odpowiedzi.Więc zapytam szanownych kolegów?... Od niedawna zauważyłem niewielkie pojedyncze stuki przy przyspieszanie mając lekko skręcone koła a i nawet na wprost.. Byłem w stacji kontroli pojazdu na rozciąganiu i nic nie znaleźliśmy żadnych stuków.Mało mi skodzinki nie rozerwali . ale stuków nie zauważyliśmy. wynika z tego że nie są to ani swożnie ani gumy stabilizatora. Niedawno wymieniłem silendbloki i łożyska kół przednich. A dziś byłem u ALIGATORA i jak to u niego bywa skodzinka dostała nieźle w dupkę i co ? stukanie się nasiliło. a objawy są takie :
    jadę powiedzmy 50km/h i bez wysprzęglanie dodaję gazu i "stuk" metaliczny, ujmuję gazu znów "stuk" i przy zmianie biegów pojedyńczy stuk gdy przerzucam na wyższy. czasami pojedyncze a czasami nawet podwójny. A gdy stoję np: na skrzyżowaniu i zaczynam ruszać Stuk toważyszy również, i zdaje się być najsilniejszy. Sprawdzaliśmy z Aligatorem drgania dwumasu na 5 i było OK. Macie jakieś sugestie???
    (PS Dzięki ALIGATOROWI za dzisiejsze wgranie softu i testy na Hamowni. naprawdę polecam go jeśli ma ktoś zamiar podkręcić skodzinkę o kilka kucy pochwalę się dzisiejszymi wynikami 152Km/327Nm turbo ARL mam wykresik )
    ----- Złota L&K by MASTERS ---
    __uuufffff cóż to była za maszyna____

Komentarz

• hubert78
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1576

Stawiam na przegub

Komentarz

• autorus
        Rider
        • 2004
        • 508

A poduchy pod silnikiem? Jak?
        U teścia było takie stukanie, pojechaliśmy na wymianę poduch i się okazało ze jakas śróba była nieprzykręcona. OT.

Autorus
        http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
        Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
        Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• pablo_doctor
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 791

Wypisz wymaluj tak mialem jak mowi autorus wymienilem cala kompletna poduszke pod silnikiem /ta co trzyma skrzynie/ i temat przestal istniec.
          Moze byc i tak u Ciebie.
          pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• 20omega
            Ambiente
            • 2006
            • 105

Pablo miałeś rację. Odkręciła mi się śruba trzymająca skrzynię i na dodatek w uchwycie zrobiło się tzw jajo. I tak właśnie sobie stukało. Naprawa nie była problematyczna, zrobiłem to i jest OK. Dzięki jeszcze raz Panowie.
            PS. Znów skodzinka rzuciła mną na glebę. :lol: :lol: :lol:
            ----- Złota L&K by MASTERS ---
            __uuufffff cóż to była za maszyna____

Komentarz

• pablo_doctor
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 791

Ciesze sie ze moglem pomoc.

Pozdrawiam
              pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• rafal-rafik
                Drive
                • 2010
                • 66

Podepnę sie pod temat stukania. Otóż od niedawna dość mocno słychać stukanie gdzieś z przodu, ale tylko podczas bardzo powolnej jazdy na 1 i 2 biegu. Jak już przyspieszę do ok 30km/h nie stuka. Dodam że wymienione sa amortyzatory.

Komentarz

• ces
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 112

Zamieszczone przez rafal-rafik
                  Podepnę sie pod temat stukania. Otóż od niedawna dość mocno słychać stukanie gdzieś z przodu, ale tylko podczas bardzo powolnej jazdy na 1 i 2 biegu. Jak już przyspieszę do ok 30km/h nie stuka. Dodam że wymienione sa amortyzatory.
                  Tylko jadać z wyprostowanymi kołami? Metaliczne stuki jak przyśpieszasz częstotliwość wzrasta ??

Komentarz

• roLLo
                    L&K
                    • 2008
                    • 1063
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kolego jak masz TDI to może być też dwumasa

Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI

Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
                    Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
                    Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016

Komentarz

• rafal-rafik
                      Drive
                      • 2010
                      • 66

Kolego ces, Wczoraj wracając z pracy dokładnie się temu przysłuchałem. Auto stało cały dzień, stuki dało się usłyszeć po przejechaniu ok 2 km, słyszalne jest raczej jadąc prosto, na niskich obrotach i na każdym biegu, przyspieszając częstotliwość wzrasta i ucicha. To metaliczny dźwięk, jak by coś w "spód" auta tłukło. Boję się, że roLLo, ma rację i czeka mnie robota dwumasy bo to TDI jest i ma już 320 000 km przejechane.

Komentarz

• ces
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 112

Zamieszczone przez rafal-rafik
                        Kolego ces, Wczoraj wracając z pracy dokładnie się temu przysłuchałem. Auto stało cały dzień, stuki dało się usłyszeć po przejechaniu ok 2 km, słyszalne jest raczej jadąc prosto, na niskich obrotach i na każdym biegu, przyspieszając częstotliwość wzrasta i ucicha. To metaliczny dźwięk, jak by coś w "spód" auta tłukło. Boję się, że roLLo, ma rację i czeka mnie robota dwumasy bo to TDI jest i ma już 320 000 km przejechane.
                        Pamiętasz kiedy była wymiana sprzęgła ? Wszystko wskazuje na stukanie dwumasu one lubią się sypać.

Komentarz

• rafal-rafik
                          Drive
                          • 2010
                          • 66

sprzęgło w tym samochodzie nie było nigdy ruszane... zrobiłem sobie jeszcze dziś przejażdżkę (celem zrobienia logów bo i z mocą coś się dzieje) i zauważyłem, że to stukanie pojawia sie gdy zabieram nogę z gazu i gdy jadę bardzo powoli, kiedy naciskam na gaz nic nie tłucze, wiec to może jednak nie sprzęgło...

Komentarz

• roLLo
                            L&K
                            • 2008
                            • 1063
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

rafal-rafik, co to znaczy stukanie się pojawia ?? Jest to stukanie typu zdejmiesz noge z gazu i masz pojedynczy stuk czy non stop cos puka ?? jak pojedynczy to zaczynaj od sprawdzenia połączen gwintowych zawieszenia, zawieszenia silnika i skrzyni biegów a na koncu bierz sie za sprzęgło.

Zobacz co jest u mnie z dwumasą--> dostała jakiegos luzu i czasem jak puszczam gaz na 2 3 biegu to taki stuk jest albo przy ruszanie jest pojedynczy stuk i lekko szarpie budą i dopiero jedzie normalnie. Przeczytaj opis filmu i zrob tak jak ja: zgaszony silnik 1 bieg włączony i probojesz przepychac samochod w przod i tył, oczywiscie sie nie da przepchnąc bo jest na biegu ale dwumase a wlasciwie jej luz tak mozna sprawdzic.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• Bartek.K
                              Rider
                              • 2012
                              • 396

Zobacz czy masz dokręcone sanki silnika.
                              Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.

Komentarz

• rafal-rafik
                                Drive
                                • 2010
                                • 66

to nie jest pojedyncze stuknięcie, zabieram nogę z gazu i tłucze, wciskam pedał gazu i przestaje. Jadąc na 1 i na 2, na niskich obrotach, prawie bez gazu też to słychać.

Komentarz

• roLLo
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1063
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

jak dasz rade to wrzuc jakis filmik jak to slychac bo jakos wyobrazic sobie nie moge ale wg mnie to DKZ.

Komentarz

• rafal-rafik
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 66

Po problemie!!! Nie dwumasa, nie przeguby..... Koła nie były dokrecone... śruby sie obluzowały i tłukło :roll: . Tyle zamieszania i zmartwień o koszty, a tu taka pierdoła. Teraz już będę sprawdzał i sam dokręcał śruby po wyjechaniu z wulkanizacji

Komentarz

Pracuję...